Alla inlägg den 3 juni 2009

Av Nilla - 3 juni 2009 18:32

http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.485798


Med tanke på denna nyheten tycker jag faktiskt att det är dags att Halmstads kommun tar sitt ansvar för utomhusmiljön på allmänna platser i centrum, men även ute på öster. 

För ett par år sedan var det debatt om hur belysningen i Norre Katts Park var utformad, någon talesman för kommunen sa att den var utformad så att det skulle uppmuntra att ta rundan runt parken istället för igenom och därmed undvika diverse klientel som kan befinna sig där. En god idé, javisst. Tyvärr var det en tjej om lydde rådet och gick runt parken, dock blev hon indragen i parken av en man som våldtog henne. Heja kommunen! Om mannen blev gripen eller dömd minns jag inte. Dock tycker jag att kommunens politiker ska ta sig en allvarlig funderare på hur det ska vara att vara kvinna i Halmstad år 2009.


Gunillaparken ligger inte speciellt långt från de krogarna i Halmstad där det uppstår som mest bråk, Valentine, Moon, Elvan, Idas mfl. Den ligger inte långt från Norra Station, som är väldigt öde efter mörkrets inbrott. Det finns få hus i närheten med utsikt över parken, och trots att det går en relativt tungt traffikerad väg precis jämte hjälper det föga då det finns meterhöga häckar runt hela parken som skymmer sikten in. 

När jag var yngre var det vida känt att man inte ska röra sig i närheten av den parken, då det förr om åren har hänt en massa skit där, exempelvis våltäkter och misshandel. Tyvärr övertog NorreKattspark den stämplen, och kommunen har inte direkt gjort mycket för att förbättra belysning, buskage och att åstakomma en trygghetskänsla att befinna sig i någon av parkerna oavsett tid på dygnet.


Samma sak gäller på öster, Linehedsparken är ett helvete ur våldtäktssynpunkt. Stor gräsplan med träd, buskar och kullar att söka skydd bakom, fruktansvärt dålig belysning, där man inte kan se var personen som är framme vid nästa lyktstolpe har på sig ens, ibland kan man inte ens se att man får möte! 

Andersberg är inte speciellt mycket bättre utformat. Låga stolpar med lampor varvas med högre stolpar. Dålig spridning på ljuset och massor med buskar som skymmer sikten. 

Ibland, rätt ofta, känns det som att kommunen skiter i oss 4000 pers som bor på Andersberg, eller öster överhuvudaget förresten. Ochmer eller mindre alltid känns det som att kommunen skiter i oss kvinnor som behöver skydda oss med 112 intryckt i mobilen, nycklarna i näven och ett ständigt skyndande och tittande bakom axeln ifall någon förföljer en.


Nu är det snart sommar (eller, det är sommar) 2009, och turisterna kommer snart indroppandes från världens alla hörn till det fina tylösand och östra stranden. Alkohol kommer att avnjutas på varje krog med tillstånd och min undran är hur många kvinnor/tjejer/flickor som kommer att få sina liv förstörda på grund av att de är ute på en kvällspromenad, cyklar hem eller till något eller helt enkelt inte har råd till taxi och sista bussen har gått, tack vare att utomhusmiljön är så undermålig som den är. 


Det är dags att Halmstads kommun och tekniska kontoret tar sitt ansvar. Kan man inte underhålla parker och belysning ska man fan inte ha parker heller! Jag älskar Gunillaparken, det är ju för fan min park. Men hur mycket ska kvinnor behöva stå ut med? Asfaltera hela skiten och anlägg parkering istället, bygg en kvinnojour eller ett barnahus. I don't care which! Vi i Halmstad, och framför allt vi kvinnor måste kunna kräva en säker utomhusmiljö, oavsett kläder, alkoholkonsumtion, tid på dygnet eller vart man befinner sig. Det är dags att få bort gubbväldet i kommunfullmäktige, så att det blir en ändring i Halmstad. Jag ska ansluta mig till ett parti och ställa upp i nästa val. Det är fanimej ett löfte!!


Over and out! (inte ut, det vågar jag inte...)

Ovido - Quiz & Flashcards